Frokost tur til Qooqqut og Nationaldagen

Lørdag den 20. juni 2020

Erik, jurist i Digitaliseringstyrelsen og hans kone Inge havde inviteret på frokost på resturanten i Qooqqut. Eneste betingelsen var at vi lagde båd til, da det er den eneste måde man kan komme til resturanten på. Hvis man ikke vil gå de ca. 70 km i gennem uvejsomt terræn. Der er faktisk en løb hvert år fra Nuuk til Qooqqut, hvor de seje løber det i et hug – dvs. de fleste faktisk løber lidt lidt længere ind til bygden Kapisillit, i alt en distance på 110 km.! Vi tog den nemme løsning og startede båden op og brugte de ca. 1 1/2 time på at komme der ind.

Vi havde bestilt bord til 13, og det er faktisk nødvendigt om sommeren så mange gæster kommer der sejlende til. Resturanten er drevet af en dansker som er Thailand’s gift. De fleste ansatte er også thailændere hvilket også smitter af, på den gode måde, på maden. Janne, Erik og Inge bestilte den store fiske/skaldyrs tallerken og jeg gik efter en steak.

Lækkert, lækkert mad og i hyggelige omgivelser og sikke en udsigt.

Godt mætte og med kaffen serveret på trappen uden for i solskins vejr tog vi en lille vandre tur rundt i området. Som altid undre man sig over, at der lige præcist her er lavet en restaurant. Der lå for en del år siden et hotel, ejet af Knud Rasmussens søn. Desværre nedbrændte hotellet, man kan stadig se fundamentet så måske er det det som har gjort at nogen har valgt at starte en restaurant herude. Men fedt sted er det.

Vi gik en lille runde før det var retur til både.

Det blev en stille og rolig sejlads retur til Nuuk – ingen hvaler – rygterne vil vide at de er taget lidt sydpå men vender tilbage senere på sommeren.

Søndag den 21. juni 2020

Den Grønlandske nationaldag og alle møder op og går i optog til den gamle kolonihavn med by-orkesteret i front, masser af folk i nationaldrager, live koncert på havnen og rundt i byen, grillet sæl …………………………. NOPE ikke i år. Corona situationen har sat en stopper for næste alle festelighederne. Koncerter og taler blev live streamet, men en ting blev fastholdt, den stores sælfangst konkurrence med start kl 8:00 fra kolonihaven, ved salutskud nr. 3. Vi var der i nogenlunde god tid men der var allerede en del både som lå klar til at deltage i konkurrencen.

Der kom flere og flere både til. Speakeren, en ung pige med en megafon, kunne oplyse om at der var rekord deltagelse i år med over 40 både. Hun bad alle om at gøre sig klar og huske at man først måtte starte ved salut nr. 3.

Tiden nærmede sig og den danske marine, skibet Knud Rasmussen, lå i god afstand for ikke at bliver sejlet ned 😉 Præcist kl 8:00 lød den første salut – det er MEGET højt! Husk lyd på videoen.

Starten ligner den olympiske disciplin 100 meter løb for folk uden retningssans.

Men alle har deres favoritsted, hvor de mener der er bedst chance for at få ramt på en sæl. Knud Rasmussen afgav også deres salut.

Præmierne er ret gode, første pladsen var både en stor gummibåd med motor, riffel og en del andre små ting, så der var noget at konkurrere om. Præcist kl 8:35 kom vinderen sejlende ind mod havnen.

‘Vinder’ sælen ligger her mellem alle dem som lige skulle beundre hvor godt den var skudt. En enkelt var i fuld nationaldragt.

Vi ventede 10-15 min for at se om nr. 2 kom ind men da det trak ud gik vi op til Hans Egede statuen og nød udsigten.

Politiet var tilstede ved Hans Egede, for nogle havde malet med rødt på statuen og udstyret ham med en pisk.

Siden har der været vældig meget skriveri om statuen, den danske kolonisering af Grønland. Der er lavet flere underskrift indsamlinger for og imod om statuen skal bliver stående eller flyttes. Kommunen har iværksat en høring/afstemning om statuens fremtid. https://kommuneqarfiga.sermersooq.gl/da-DK/projects/hans-egede-statuen-1/process

Vi spejdede ud over havet for at se om der kom flere både ind med sæler, men den eneste båd var en kajak som sejlede ud af havnen.

Da det ikke så ud til at der kom flere både ind gik vi ned på havnen for at se ‘vinderen’.

De sæler der bliver skudt under konkurrencen bliver alle doneret det byens plejehjem. (fik senere at vide at nr. 2 kom ind i havnen 1 1/2 time senere) Vi forsatte op i byen for at afslutte formiddagen med en god brunch. (uden sæl)

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *