GMDSS, MMSI, DCS, UTC, EPIRP

Mandag den 18. november. Søndag den 4. november 2019

Ugen har været fyldt med mærkelige forkortelser, da jeg har været på VHF kursus. Det er et aftenskole kursus som kommunen tilbyder en gang om året. Vi startede mandag aften kl 19 og 3 timer frem. Der var mødt 18 stk. op, 13 mænd og 5 kvinder. Undervisningen foregår på Samuel Kleinschmidt skolen, som ligge næsten midt i byen. Skolen er opkald af den Samuel Kleinschmidt som dokumenterede det Grønlandske sprog. (Jannes chef er en af hans efterkommere) Jeg har nogle gang tænkt, at Samuel måske var en lille smule tunghør, og derfor ikke hørte så tydeligt når han skulle lave et skriftsprog ud af det talte Grønlandske sprog. Når nu at Q udtales som R, K som G (kender vi dog også fra Dansk) T som D osv.. 😉

Jeg ved ikke hvornår skolen er bygget men hold da op den er nedslidt, flere vinduer kunne ikke lukkes helt. Stolene er næsten umulige at sidde på og generelt var alt meget slidt. Der er en ny skole i udbud, som skal samle de to by skoler der er i Nuuk, men der går 2-3 år før den står færdig.

Underviseren hedder Esban (Færing) men har været i Grønland i rigtigt mange år og taler også Grønlandsk. Til daglig underviser han på søfartskolen i Nuuk og sejler turbåde med turister. Han kastede sig lige ud i undervisning, uden så meget indledning, begyndte han med div. forkortelser og forklaringer. De 3 timer gik nu hurtigt og vi fik selvfølgeligt lektier med hjem, et stk. prøve som vi kunne øve os på.

Onsdag var der undervisning igen. Jeg havde gennemført prøven vi havde fået med hjem og måtte ikke slå så meget op i bøgerne. Der var dog et par fejl da vi gennemgik prøven inden undervisningen gik igang. Endnu 3 timer med meget information. Heldigvis med pauser indlagt så man kunne få snakket lidt med de andre ‘elever’. Jeg kendte to af dem i forvejen, den ene er Direktør ved Deloitte og den anden er konsulent ved et af de lokale It-firmaer, som jeg har end del med at gøre, da de drive en del systemer for Kommunerne. Alle har jo en interesse i sejlads og flere havde da også egen båd så snakken gik lystigt. Vi afsluttede aftenen med endnu en prøve.

Fredag var sidste undervisnings aften. Janne tog til Dk meget tidligt i morges, taxaen kom 05:45, GAB. Hvilket så betød, at jeg måtte tage hjem først for at lufte Hans. Han var heller ikke særlig tilfreds med at jeg tog afsted igen. Men ingen pjækkeri, de tre timer følte også lidt lange, ikke at underviningen ikke var spændende men det havde været en lang uge. Heldigvis fik jeg et lift hjem, så jeg ikke skulle vente på bussen, men klokken var alligevel næste 23 før jeg var hjemme og kunne lufte Hans og derefter skulle der læses lidt, da eksamen er i morgen! Samt jeg skulle lave dessert til den middag jeg skulle til ved Eigil og Hanne. Vi havde aftalt at vi skulle holde afmønstringsmiddag, så der var flere af de faste besætningsmedlemmer og et par af de løse til middagen. Jeg havde besluttet at lave en Gin&Tonic Cheesecake, her er opskriften. Formentlig den dyreste kage i byen, da der selvfølgelig skulle Gin i og pyntes med friske hindbær, som koster 35 kr, for 100 gram.

Lørdagen var blæsende og med en frisk frost, men Hans syntes det var dejligt, specielt når man finder noget træ.

13:23 var det afgang med bussen til Nuuk, eksamen var sat til kl 14. Alle var der i god tid og Esban startede med at tage et foto af alle eleverne som skal bruges til VHF tilladelsen. HVIS man består. Som eksamensvagt var Esban’s kone og hun lignede ikke en man skulle spøge med. Alle mobil telefoner skulle slukkes og lægges væk. Præsis kl 14:00 blev eksamens opgaven delt ud og vores 75 minutter begyndte. Der skulle besvaret 47 spørgsmål med multiply choice. Spørgsmålene er delt i 4 kategorier, hvor man skal have en vis del korrekt inden for hver kategori for at bestå. Speciel spørgsmålene fra 33-39 der må man kun have 1 fejl. Det tog mig omkring 20 min, så var alle 47 spørgsmål besvaret så brugte lidt tid på at kontrollere nogle af de spørgsmål hvor jeg var i tvivl og til sidst blev svarene skrevet ind i et svar ark. Så efter 45 min gik jeg ud af lokalet og ind ved side af hvor Esban og andre elever sad, mens vi ventede på at alle skulle blive færdige. Da alle var færdige gik Esban ind og kontrollerede vores besvarelser. Det er i sidste ende den Grønlandske Radioforvaltning (svarer til Telestyrelsen i Dk) som afgøre om man har bestået eller ej. Vi ventede, i spænding, på at Esban skulle tjekke alle besvarelserne og efter ca. 15 min kom han tilbage. Vi belv ‘råbt’ op en efter en. Jeg havde 2 fejl i alt, så nu er jeg autoriserede VHF operatør! Der var 3 ud af de 18 som var dumpet, så de skal til prøve igen om ca. 2 uger.

På vej hjem fik jeg handlet også var det det ellers med at komme hjem og lufte Hans og gøre klar til afmønstrings middagen. Eigil havde tilbud at komme og hente mig i bil. Hvilket var meget godt, det blæste voldsomt og da der havde været lidt tøvejr i løbet af dagen og da der nu var frost igen var der skide glat. Det ville jo være flot at jeg faldt med desserten, som forøvrigt blev vældig flot, jeg fik dog ikke tage et foto med dette er modellen og min kage ligende meget godt.

Eigil kom og på vejen samlede vi Erik og Inge op. Det blev en hyggelig aften, men masser af god mad og Eigil tryllede med at lave Grønlandsk kaffe.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *