Ameralik fjorden

Søndag den 23 juli 2019

Havde en aftale med Erik om en sejltur ind i Ameralik fjorden – et sted vi ikke har været endnu. Ameralik fjorden hedder på dansk Lysefjorden. Hvilket det skulle vise sig at være en god grund til.

Klar til afgang.

Vi startede ud i fint vejr, næsten ingen vind, overskyet med 10-12- graders varme, så fint sejlervejr. Vi sejlede ind af i fjorden, og da den delte sig i to tog vi mod højre. Et stykke inde var der en lille bugt, hvor vi stoppede op og fik en kop kaffe. Ameralik fjorden har mange bosteder fra vikinger og dette sted virkede oplagt som et sted hvor de kunne have bosat sig. Lille bugt som er en naturlig havn. Det virke også som om at der havde være opdyrket en del af jorden.

Her kan man også se på vandets farve hvorfor at fjorden måske hedder Lysefjorden. Der er helt inde i fjorden et udløb så det ser ud til at det er sand eller andet der bliver skyllet ud og giver vandet den lyse farve. Vi sejlende helt ind i bunden, men der blev meget lavvandet, så vi måtte vende om og sejle ud igen.

På vej ud af fjorden var det blæst op og kommet en del bølger. Vi havde fået at vide at det er noget Ameralik fjorden er kendt for. Det kan hurtigt blæse op og komme bølger. Søkortet advarer om, at der hvor fjorden deler sig kan være farlige bølger. Så vi holdt os tæt på kysten/fjeldsiden hvor der er mindre bølger og heldigvis meget dybt vand. Farten blev også sat ned så vi sejlede kun 10-12 knob mod de normale 20-22 knob. Efter ca 1 times sejlads blev det også tid til lidt frokost, lige neden for et lille vandfald.

Mætte og med tørsten slukket forsatte vi med langsomt tempo. Vi har altid Isailor med på Ipaden, så kursen nemt kan sættes og vi besluttede at krydse over fjorden, for at være op den rigtige side i forhold til kursen mod Nuuk, hvis det skulle blæse mere op.

Båden klarede bølgerne flot og vister at den nemt kan klare endnu større bølger. Ved mundingen af fjorden forsvandt vinden og bølgerne, så de er et helt lokalt vejr fænomen, så vi havde fladt vand resten af vejen ind til Nuuk. Der skulle dog lige tankes inden vi nåede helt ind i havnen.

Dejlig tur og fint at lære mere af fjord systemet at kende. Her er dagens rute.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *