Nationaldagen 2019

Fredag den 21. juni 2019

Grønlands Nationaldag – og alle har fri fra job! Hvorfor det er den 21 juni har jeg ikke kunne finde ud af men måske fordi det er den længste dag. At det efterfølgende også blev den dato hvor man fik selvstyre i 2009 må være planlagt!

Programmet lød på optog fra kommunekontoret ned til den gamle koloni haven, med start kl 7:30 – så jeg tog bussen ind til Nuuk kl. 7:03 (gab og så på en fridag) Stod af i modbyen og gik ned mod havnen. De først både lå klar til den store sælfanger konkurrence og flere var på ind for at registrere sig i konkurrencen.

Optoget kom lidt i kl 8. med by orkesteret forrest, folk med faner og i nationaldragter kom efter. Hurtig blev pladsen i havnen fyldt med folk. Præcist kl 8 lød den første salut og ved det 3 skud så startede sælfanger konkurrencen.

Der er fart på når bådene/jollerne lægger fra land, flere af dem har motorer på 300 HK! Så det går stærkt. Da bådene har fordelt sig ud over vandet, holdt vores nye borgmester tale. Hun er kun 32 år og er tiltråd inden for de sidste 14 dage, da den tidligere Borgmester valgte at trække sig fra posten efter en del politisk ballade om svigt af børn i Tasiilaq. Historien ramte også DK efter dokumentaren om samme by.

Næste præcist 30 min efter startskuddet kom den første båd ind med en sæl!! Det er godt nok hurtigt!!

Sælen hænger bagerst på båden, men blev hurtigt hevet på land.

Der gik ca. 5 10 mere så kom næste båd ind. Begge sæler blev trukket om til klipperne hvor der var mulighed for at se en sæl blive parteret.

Jeg valgte dog at tage hjem igen, da jeg ikke havde fået nok tøj på og morgens program sluttede af med gudstjeneste, så jeg kunne godt tage hjem og få varmen og lidt morgenmad.

Kl. 13 var det klaret helt op – sol skinnede fra en skyfri himmel. Det er stadig så forunderligt som vejret skifter her nordpå. Først punkt på eftermiddagens program var at besøge Fregatten Peter Willemoes, der var åbent skib. Fregatten er en del af den ‘oprustning’ som sker i det arktisk område nu hvor russene gerne vil overtage Nordpolen (ikke at forveksle med det nordlige Polen det er noget andet). 1. stk. Fregat fylder godt i den nye havn.

Der var lidt kø for at komme ombord og man gik i en lang række hele vejen igennem skibet efter en bestemt rute, hvor der stod soldater langs ruten, som kunne fortælle om forskellige funktioner af skibet. Problemet var bare at så stoppede hele køen! og man måtte ikke tage fotos indvendigt, så da jeg gik derfra måtte jeg nøjes med et foto forfra.

Fra den nye havn gik det ned mod den gamle havn, men vejret var rigtig fint, kun lidt kold vind. Der var godt med folk på hovedgaden.

På havnen var der forskellige aktiviteter, bla. Qajaq opvisning – også af flere Qajaqer men der var så mange folk at det ikke var til at tage fotos. Man stod som sæler i en tønde!

og Rock koncert! Der var godt med folk og fuld gang i den.

Fin dag og god oplevelse af min første Nationaldag i Grønland.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *